Osteofite

Osteofitele sunt numite și ciocuri de papagal. Acestea sunt excrescente osoase situate la nivelul articulatiilor. Osteofitele sunt secundare fracturilor osoase care nu sunt susținute corespunzător sau tratate.

Osteofitoza se referă la prezența unuia sau mai multor osteofite (numite și „ciocuri de papagal”) care se formează la capetele oaselor, în special în cazurile de osteoartrită. „Osteofitoza apare în stadii avansate ale osteoartritei, iar creșterile osoase sunt uneori implicate în dureri articulare sau disconfort la anumite mișcări”, explică profesorul Cédric Barrey, șeful departamentului de chirurgie a coloanei vertebrale și a măduvei spinării la Hospices Civils de Lyon. Cu toate acestea, este adesea dificil să discerneți simptomele generate de osteoartrita în sine sau de osteofite.

Altfel explicat, Pintenii osoși sau osteofitii sunt excrescențe osoase care se formează în articulații sau în coloana vertebrală. Acestea provoacă leziuni ale oaselor, mușchilor sau tendoanelor, adesea ca urmare a osteoartritei. Aceste creșteri netede pot să nu provoace simptome sau să necesite tratament. Pintenii ososi sunt frecventi pe masura ce inaintati in varsta. Aproximativ 80% dintre bărbați și 60% dintre femeile de peste 50 de ani le au. Până la vârsta de 70 de ani, 95% dintre bărbați și femei au pinteni osoși. Oamenii învață adesea că au un pinten osos numai după ce au făcut o radiografie pentru o altă problemă de sănătate. Acest lucru arată că mulți oameni cu pinteni osoși nu au simptome și este posibil să nu aibă nevoie de tratament.

Care sunt tipurile de pinteni ososi? Pintenii osoși vă pot afecta: -genunchi (îndreptarea piciorului este dificilă).

– Coloana vertebrală (apăsare pe măduva spinării și provocând slăbiciune sau pierderea sensibilității în brațe și picioare).

-Șold (îngreunează mișcarea șoldului).

-Umăr (care provoacă leziuni ale manșetei rotatoare, un grup de mușchi și tendoane care lasă umărul să se miște).

-Degete. – Călcâi sau picior.

Orice articulație a corpului poate fi afectată de un osteofit. Dar, în general, se găsesc de obicei la genunchi, șolduri, la nivelul coloanei vertebrale, în special în vertebrele lombare (osteofitoză lombară) și cervicale (osteofitoză cervicală) si la nivelul degetelor. Când afectează partea exterioară a unei articulații, atunci vorbim de o osteofitoză marginală. Apare aproape exclusiv ca parte a dezvoltării osteoartritei. „În artroza șoldului, osteoartrita articulației șoldului, osteofitoza marginală este frecventă și este situată fie în fața părților exterioare ale acetabulului, a părții pelvisului în care este inserat capul femural, fie la baza femurului, la joncțiunea cu colul femural”, detaliază interlocutorul nostru.

Simptome
„Ciocul papagalului” nu este dureros singur. Corespunde doar unui mecanism de reacție al osului pentru a elibera prea multă presiune asupra articulației. Pe de altă parte, mărturisește o boală articulară (osteoartrita de exemplu) care este adesea însoțită de dureri uneori foarte semnificative și invalidante, cum ar fi durerea de genunchi (sau gonalgia) sau durerea lombară (sau lombalgia). „În funcție de mărimea și locația sa, ciocul papagalului poate provoca disconfort funcțional, marcat de rigiditatea articulațiilor”, adaugă profesorul. Cu toate acestea, rămâne dificil să distingem simptomele legate în mod specific de osteoartrita, de cele legate în mod specific de osteofitoză. În plus, la articulațiile coloanei vertebrale, formarea ciocurilor de papagal poate duce la o reducere a spațiului canalului spinal care conține măduva spinării și rădăcinile nervoase. Uneori, osteofiții pot comprima rădăcinile nervoase din măduva spinării și pot provoca simptome caracteristice:

-Slăbiciuni musculare;
-Parestezii (senzatii anormale care amintesc de furnicaturi);
-Dureri neurologice (sciatica sau cruralgia la membrul inferior si nevralgia cervicobrahiala la membrul superior).

FACTORI DE RISC:

În plus față de osteoartrită, există și alți factori și afecțiuni care contribuie la riscul de osteofite, inclusiv:

-Vârsta înaintată

-Degenerarea discului – tendinita (inflamatia tendonului)

– Leziuni sportive sau alte leziuni articulare

– Poziție proastă -Istorie de familie

– Afecțiuni osoase congenitale

DANIELA ANDREI