Posibile cauze ale durerii cervicale superioare

Durerea din zona cervicală superioară este un simptom des întâlnit la pacienții ce suferă de durere cervicală cronică și poate fi cauzată de diferite afecțiuni.


Este o obișnuință să se considere cauza principală articulația craniocervicală și, desigur că acest lucru se poate întâmpla, dar de multe ori nu aceasta este factorul declanșator.
Durerea pulsatilă din zona suboccipitală ce radiază de multe ori în zona mastoidelor, mai ales când se asociază cu oboseală, amețeli, tinitus, etc., este de origine vasculară.
Cea mai des întâlnită cauză este sindromul de outlet toracal ce provoacă hiperfuzionarea cerebrovasculară, dar în același timp durerea cervicală superioară poate fi cauzată și de hipertensiunea craniovenoasă. Pentru a determina cu exactitate acest diagnostic se pot face mai multe investigații, printre care menționăm dopplerul arterelor carotide și a celor vertebrale.
O altă cauză des întâlnită a durerii cervicale superioare o reprezintă nevralgiile nervilor occipitali. Acestea sunt cauzate de interferența acestor nervi de-a lungul traseului lor ce străbate musculatura cervicală superioară.
La pacienții care prezintă această afecțiune, pielea este de asemenea mai sensibilă, ceea ce nu găsim în cadrul sindromului de outlet toracic cu hiperfuzionare cerebrovasculară. În plus, acești pacienți nu vor avea amețeli, oboseală, etc. în tabloul clinic.
Distrugerea ligamentelor și a fațetelor articulare în zona cervicală superioară. Aceasta nu este o cauză des întâlnită, dar poate exista. Această problemă va fi activată de mișcările gâtului ce vor provoca durere la nivelul fațetelor articulare măcinate și la întinderea ligamentelor afectate. Stretchingul mușchilor deteriorați poate produce simptome similare, prin urmare trebuie acordată o atenție deosebită zonei. Simptomele vor apărea de obicei la finalul rotației sau la înclinarea laterală a gâtului, și vor dispărea atunci când gâtul stă nemișcat.
Întinderile musculare trebuie excluse primele, deși este un proces complicat dat de existența multor mușchi în această zonă. Dacă testele musculare sunt negative, atunci se tratează fațetele articulare cu anestezice infiltrate. Dacă ligamentele sunt supte parțial, vindecarea se va produce în câteva luni de zile. Se poate face un control ulterior cu IRM (noua denumire pentru RMN) sau CT pe flexie, extensie și rotație, pentru a descoperi eventuale sechele ale instabilității dinamice. Subliniem faptul că în cadrul interpretării imagistice trebuie luată în calcul corelarea clinică (simptomele aparute în timpul mișcărilor gâtului, mai ales). Trebuie notată de asemenea, disfuncția atlantală ce poate provoca stenoza venei jugulare, ce poate duce la dureri de cap de tip vascular.

ANDREI DANIELA TERAPIE CERVICALA BACAU