Diferența dintre spondilita cervicală și fibromialgie

Fibromialgia și spondilita pot avea simptome similare și uneori este dificil chiar și pentru medici să facă diferența. Ambele afecțiuni pot provoca durere cronică și oboseală, ceea ce duce la o diagnosticare greșită frecventă.

În multe cazuri, localizarea durerii și rezultatele imagistice sau ale analizelor de sânge pot ajuta medicul să facă distincția între cele două. Un diagnostic precis este important pentru ca tratamentul adecvat să poată începe cât mai devreme posibil.

Ce sunt spondilita și fibromialgia?

Spondilita – cunoscută și sub denumirea de spondiloartrită – este un tip de artrită inflamatorie care este cauzată de disfuncția imunitară. Există diferite tipuri de spondilită. Spondiloartrita axială (axSpA) afectează scheletul axial, care include coloana vertebrală, gâtul, coastele și șoldurile. Tipurile de axSpa includ axSpA radiografic – numită și spondilită anchilozantă – care este vizibilă pe raze X și alte scanări de imagini. Un alt tip este axSpA nonradiografică, care nu este vizibilă pe raze X, dar este văzută pe RMN. Simptomele axSpA includ dureri de spate, dureri de șold, dureri în piept, leziuni articulare, rigiditate și oboseală.

Spondiloartrita periferică afectează și alte articulații în afară de șolduri și coloana vertebrală; ea include artrita psoriazică, artrita enteropatică și artrita reactivă.

Fibromialgia, cunoscută și sub numele de fibro, este o boală musculo-scheletică care provoacă dureri larg răspândite în întregul corp. Alte simptome includ:

 -Dureri musculare și rigiditate
 -Oboseală
 -Insomnii
 -Probleme cognitive, adesea numite ceață cerebrală
 -Depresie
 -Anxietate

Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cauza exactă a fibromialgiei, dar cercetările indică faptul că afecțiunea se poate datora dezechilibrelor chimice care provoacă semnale anormale de durere în creier.

Diferențele dintre spondilită și fibromialgie

O diferență cheie între spondilită și fibromialgie este localizarea durerii. Spondiloartrita axială afectează coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace care o leagă de pelvis. Durerea de la axSpA este de obicei centrată în zona lombară și șolduri.

Fibromialgia se caracterizează prin durere larg răspândită care poate afecta o mare parte a corpului. Cu toate acestea, durerea larg răspândită poate fi, de asemenea, un simptom al axSpA, în special în rândul femeilor, conform cercetărilor în Artrita Research & Therapy. Acest lucru poate duce la un diagnostic întârziat sau la un diagnostic greșit al fibromialgiei.

Cealaltă diferență importantă este sursa durerii. Spondilita este o boală autoimună. Durerile de spate, șold și articulații sunt cauzate de inflamația care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesutul sănătos.

Pe de altă parte, se crede că fibromialgia apare atunci când sistemul nervos central devine hipersensibil la semnalizarea durerii. Alte sensibilități pot fi, de asemenea, crescute cu fibromialgia, cum ar fi hipersensibilitatea la temperatură sau la sunete.

Cu toate acestea, diagnosticul greșit apare frecvent în clinică. Pacienții cu FMS pot primi un diagnostic de diferite tulburări, inclusiv boala Lyme, depresia, spondiloartropatia și, în special, alte boli reumatologice. În plus, pacienții cu alte boli au primit un diagnostic de FMS.

Astfel de erori de diagnosticare nu sunt doar rezultatul similitudinii simptomelor. Mulți medici nu recunosc cât de răspândită este FMS și nu sunt pe deplin confortabili cu utilizarea anamnezei și a examinării fizice pentru a pune diagnosticul.

Sugerăm ca clinicienii să studieze cu atenție FMS, să devină buni cunoscători în nuanțele acestei afecțiuni și să țină întotdeauna cont de posibilitatea de FMS în timpul examinării. Toate simptomele, semnele și rezultatele examinărilor de laborator – în special durerea larg răspândită – ar trebui luate în considerare pentru a confirma diagnosticul.

FB DANIELA ANDREI BACAU