Chiar dacă nu te gândești des la coloana ta vertebrală, sănătatea acesteia poate avea un impact semnificativ asupra întregului corp. Funcția coloanei vertebrale se extinde dincolo de doar susținerea spatelui. În continuare veți afla cum sănătatea coloanei vertebrale vă afectează starea generală și bunăstarea.
Rolul coloanei vertebrale în organism
Coloana vertebrală este o parte centrală a corpului. Leagă membrii superioară și inferioară și servește ca un adevărat pilon de susținere a mușchilor și organe. Coloana vertebrală este, de asemenea, epicentrul sistemului nostru nervos.
Rolul protector al sistemului nervos
Dincolo de capacitatea sa de a se adapta la activitățile noastre zilnice, coloana vertebrală are un rol major în protecția sistemului nervos. Într-adevăr, informația nervoasă trebuie transmis prin tot corpul. Pentru asta, ea lasa cutia cranian, locul apariției sale, coboară în interiorul coloanei și apoi se răspândește până la extremități, mușchi, articulații și organe.
Coloana vertebrală este caracteristică vertebratelor şi îndeplineşte trei roluri majore:
1. Protecţia măduvei
În canalul vertebral se găseşte măduva spinării învelită de meninge. Rolul protector al coloanei vertebrale este evident, anterior fiind format de puternicele corpuri vertebrale, iar posterior de arcurile vertebrale suprapuse. Uneori, fracturile coloanei vertebrale pot interesa măduva sau (şi) meningele.
2. Rolul static
În ortostatism (staţiunea verticală) coloana vertebrală reprezintă un ax solid ce susţine capul, trunchiul şi membrele superioare; ea transmite apoi greutatea la pelvis şi la membrele inferioare.
Dezvoltarea mare a vertebrelor lombare se explică prin greutatea pe care trebuie să o susţină. Curburile sagitale ale coloanei vertebrale au ca rezultat mărirea rezistenţei.
Coloana vertebrală poate prezenta şi curburi patologice, ca urmare a exagerării curburilor normale:
Cifoza patologică se caracterizează prin accentuarea convexităţii posterioare.
Lordoza patologică se caracterizează prin accentuarea convexităţii anterioare.
Scolioza constă în exagerarea curburilor în plan frontal.
Curburile patologice ale coloanei vertebrale pot fi:
– ereditare
– dobândite.
Dezvoltarea şi funcţionarea unor viscere pot fi influenţate în sens negativ de către curburile patologice ale coloanei vertebrale.
3. Rolul biomecanic
Coloana vertebrală este antrenată în mişcări numeroase şi ample; graţie acestora, corpul are o mare mobilitate.
Ce poate cauza o sănătate precară a coloanei vertebrale?
O coloană dezaliniată poate pune presiune asupra nervilor, ligamentelor și mușchilor, scăzând funcția corpului și provocând probleme. Dezalinierea coloanei vertebrale poate provoca diverse simptome, cum ar fi dureri de spate, dureri de cap, slăbiciune, rigiditate, flexibilitate redusă sau amorțeală. În plus, sănătatea precară a coloanei vertebrale se poate extinde mult dincolo de zona spatelui, afectând alte organe ale corpului dumneavoastră datorită rolului coloanei vertebrale în protejarea măduvei spinării. Din acest motiv, problemele coloanei vertebrale trebuie abordate imediat, chiar dacă durerea pare gestionabilă. Ajustările chiropractice sunt concepute pentru a restabili funcția coloanei vertebrale și pentru a elimina orice probleme pe care le puteți avea. Pe parcursul mai multor vizite, ajustările vă redau corpul la starea sa ideală și ajută la ameliorarea simptomelor precum durerea și mobilitatea limitată.
Sfaturi pentru o coloană vertebrală sănătoasă
Există câteva modalități destul de simple pentru a vă proteja sănătatea coloanei vertebrale în fiecare zi:
Urmăriți-vă tehnica atunci când ridicați. Dacă nu aveți forma potrivită atunci când ridicați obiecte grele, este posibil să vă răsuciți în sens greșit și să vă deteriorați coloana vertebrală. Pentru a ridica corect, stați cât mai aproape de obiect și folosiți-vă picioarele și genunchii, spre deosebire de spate și partea superioară a corpului pentru a ridica obiectul. Dacă obiectul este prea greu pentru tine, cere ajutor și nu încerca să te ridici forțând mișcarea.
Odihnește-te bine. Corpul tău se repară singur în timp ce dormi. Este important să dormi suficient pentru a permite vindecarea completă. De asemenea, încercați să dormiți pe o parte în loc de poziția „pe burtă” – deoarece dormitul pe burtă pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale. O saltea de susținere și pernele care promovează alinierea corectă a coloanei vertebrale și a gâtului sunt, de asemenea, investiții bune.
Rămâneți activ și faceți stretching în mod regulat. Menținerea unui stil de viață activ poate ajuta la reducerea riscului de a suferi de dureri de spate. Rutinele optime de exerciții implică o combinație de activitate aerobă, întărire a corpului și întindere. Întinderea pentru a rămâne flexibil ajută, de asemenea, la promovarea unei bune funcții articulare și a amplitudinii de mișcare, ceea ce ajută la promovarea sănătății coloanei vertebrale și la reducerea riscului general de rănire.
Rămâneți hidratat pentru a avea grijă de coloana vertebrală
Trebuie să te asiguri că ai o bună hidratare zilnică. În De fapt, apa reprezintă 60% din greutatea unui adult. Este deci o componentă esențială pentru corpul nostru. Cantitatea necesară variază de la individ la individ (mărime, greutate, stil de viață, dietă) dar putem considera că un minim de 1,5 L/zi este un început bun.