Care sunt factorii de risc și simptomele pentru spondiloza cervicală?

Mai intai de toate, trebuie să știți faptul că SPONDILOZA CERVICALĂ mai este denumită și osteoartrita cervicală. Este o afecțiune care implică modificări ale oaselor, discurilor și articulațiilor gâtului. Aceste modificări sunt cauzate de uzura normală dată de îmbătrânire. O dată cu vârsta, discurile coloanei cervicale se descompun treptat, pierd lichid și devin mai rigide. Spondiloza cervicală apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie și la cele mai în vârstă.

Ca urmare a degenerării discurilor și a altor cartilaje, pe oasele gâtului se pot forma pinteni sau excrescențe anormale numite osteofite. Aceste creșteri anormale pot provoca îngustarea interiorului coloanei vertebrale sau în deschiderile de unde ies nervii spinali, o afecțiune asociată numită stenoză cervicală a coloanei vertebrale.

Spondiloza cervicală provoacă cel mai adesea dureri de gât și rigiditate. Deși spondiloza cervicală este rareori progresivă, intervenția chirurgicală corectivă poate fi de ajutor în cazurile severe.

Factorii de risc:

Îmbătrânirea este factorul major în dezvoltarea osteoartritei cervicale (spondiloza cervicală). La majoritatea persoanelor cu vârsta peste 50 de ani, discurile dintre vertebre devin mai puțin spongioase și în același timp oferă mai puțină amortizare. Oasele și ligamentele devin mai groase și se întind în spațiul canalului spinal.
Un alt factor poate fi o rănire mai veche a zonei cervicale. Oameni cu anumite joburi sau care au anumite activități specifice – cum ar fi gimnaștii sau atleții – pot pune un stres mai mare pe zona gâtului lor.
Postura vicioasă joacă de asemenea un rol în dezvoltarea schimbărilor de la nivelul coloanei vertebrale ceea ce rezultă în așa numita spondiloză cervicală.

Iată și cateva simptome (despre unele am mai vorbit in postări anterioare):

-Dureri de cap care pot avea originea în zona gâtului

-Rigiditatea gâtului

-Incapacitatea de a întoarce complet capul sau de a îndoi gâtul, uneori interferând cu conducerea vehiculelor

-Zgomot sau senzație de măcinat (frecare os pe os) când gâtul este întors

ANDREI DANIELA – terapeut cervical