Rolul fasciei

Intelegerea rolului fasciei in organism este esentiala. Fascia este o retea complexa de tesut conectiv, ofera suport structural, protectie si joaca un rol important in comunicarea celulara.

  

Printre problemele ce pot implica fascia, enumeram:

Restrictia miscarilor – In timp, din cauza unor factori precum ranirea, inflamatia, miscarile repetitive sau posturile prelungite, fascia poate deveni contractata. Aceasta restrictie poate sa limiteze raza de miscare a articulatiilor si poate cauza disconfort.

Aderentele – tesutul cicatricial (aderentele) se poate forma in interiorul straturilor fasciale, mai ales in urma unor raniri sau a unor interventii chirurgicale. Aceste aderente pot trage de tesuturile din jur si pot cauza durere.

Durerea sau senzatiile modificate – Fascia este bogata in terminatii nervoase. Atunci cand ea devine rigida sau contractata, contribuie la aparitia durerii sau a unor senzatii modificate, uneori si la distanta de zona afectata.

Biomecanica modificata – o fascie tensionata poate altera felul in care te misti, ducand la formarea unot tipare de miscare compensatorii care pot fi cauza uzurii sistemului musculo-scheletal.

Cele mai cunoscute practici de aplicat pentru a preveni probelemele fasciale:

  • Miscarea regulata – Angajarea in diferite tipuri de miscare poate ajuta la mentinerea fasciei mobile si fluide. Acestea includ stretchingul (intinderea), antrenamentele de crestere a tonusului muscular, exercitiile cardio-vasculare.
  • Hidratarea – o buna hidratare ajuta la mentinerea fluiditatii fasciei, permitandu-i acesteia sa alunece usor pe structurile din jur.
  • Evitați sedentarismul: Evitați să stați prea mult timp în aceeași poziție. Faceți pauze regulate pentru a vă mișca și întinde mușchii și fascia.
  • Evitați încălțămintea inadecvată: Pantofii necorespunzători pot afecta postura și funcția fasciei. Alegeți încălțăminte confortabilă și potrivită pentru activitățile pe care le desfășurați.
  • Tehnici de detensionare fasciala – tehnici precum detensionarea miofasciala, administrate de catre specialisti, ajuta la desfacerea restrictiilor si a aderentelor fasciale.
  • Constientizarea posturii – a fi constient de postura proprie a corpului si a face corecturile necesare poate preveni restrictiile fasciale cauzate de posturile repetitive timp indelungat.
  • Prelucrarea periodica a organismului – sedinte regulate de tratamente osteopatice, masajul terapeutic sau alte tehnici de prelucrare corporala pot ajuta la mentinerea sanatatii fasciei si la rezolvarea unor restrictii incipiente.
  • Informarea continua – educarea continua despre tot ce tine de organismul uman, mai ales despre cercetarile asupra fasciei, este cruciala. Cunoasterea ajuta la aplicarea unor interventii rapide si la o mai buna grija legata de propria sanatate.

   Intelegerea si atentia acordata fasciei sunt o cheie importanta in mentinerea sanatatii generale a aparatului musculoscheletal. Miscarea regulata, hidratarea si interventiile terapeutice pot ajuta la prevenirea aparitiei problemelor legate de fascie si la asigurarea unei functionalitati optime a intregului organism.

FB: Andrei Daniela