De ce te trezești cu dureri cervicale și ce poți face în privința asta?

Este posibil să nu te gândești prea mult la poziția corpului tău în timp ce dormi sau la tipul de pernă pe care îl folosești. Dar atât poziția ta de dormit, cât și perna pot declanșa o înțepenire, durere la nivelul gâtului și, de asemenea, pot duce la dureri de spate și la alte tipuri de dureri.

Cercetările arată că problemele de somn pot fi la originea a până la 5% din factorii ce duc la aceste situații neplăcute. Mulți dintre acești factori sunt controlabili, ceea ce înseamnă că, făcând unele modificări, puteți să vă atenuați durerea de gât și alte tipuri de durere.

Poziția ta de dormit:

Fiecare are poziția preferată de dormit. Dar dacă al tău este pe burtă, nu-ți faci nici o favoare gâtului. Când dormi pe burtă, gâtul poate fi răsucit într-o parte ore în șir. Acest lucru vă poate încorda mușchii gâtului și îi poate face să se simtă dureroși și înțepeniți dimineața.

Dormitul pe burtă poate pune, de asemenea, o presiune pe spate, mai ales dacă dormi pe o saltea fără mult sprijin. Acest lucru poate face ca burta să se scufunde în pat, ceea ce poate pune stres și presiune asupra coloanei vertebrale și a mușchilor din zona spatelui.

Perna ta:

Capul și gâtul petrec multe ore în fiecare noapte pe pernă, motiv pentru care alegerea celei potrivite este cheia pentru un gât sănătos și fără durere. O pernă care nu vă susține în mod corespunzător capul și gâtul poate crea tensiune în mușchii gâtului și poate provoca dureri de gât.

Pernele din pene sau din spumă cu memorie vă pot permite capului să fie „legănat” noaptea, permițând o coloană și o gât neutre.

Mișcare bruscă

Mișcările bruște, cum ar fi să vă ridicați rapid sau să vă aruncați membrele într-un vis, vă pot încorda mușchii gâtului. Să vă răsturnați și să vă întoarceți în timp ce dormiți sau să încercați să dormiți poate crea, de asemenea, tensiune și stres în zona gâtului.

Leziune anterioară

Unele tipuri de leziuni, cum ar fi lovituri „de bici” sau leziuni sportive, pot să nu doară la început întotdeauna. Efectele fizice complete pot fi resimțite doar câteva zile mai târziu. Dacă ai fost rănit într-un mod care s-ar fi putut răni gâtul, s-ar putea să te duci la culcare simțindu-te bine, dar să te trezești a doua zi dimineață cu o zonă a gâtului foarte dureroasă și rigidă.

Alte cauze ale durerii de gât când te trezești:

Cu siguranță există și alte cauze care pot contribui la trezirea cu dureri cervicale. În unele cazuri, puteți dezvolta o durere de gât și în timpul zilei. Unele cauze comune ale durerii de gât includ:

  • postură proastă în timpul zilei;
  • lucrezi prea mult la un computer sau te uiți la televizor prea mult timp fără a-ți schimba pozițiile;
  • osteoartrită la una dintre articulațiile superioare ale coloanei vertebrale;
  • compresie nervoasă cauzată de o hernie de disc sau pinten osos în zona cervicală.

Pentru a atenua sau a preveni durerea de gât dimineața, luați în considerare următoarele strategii:

Dormiți cu un sprijin adecvat pentru gât: Folosiți o pernă care vă menține gâtul într-o poziție neutră și susține curba naturală a coloanei vertebrale. Pernele din spumă cu memorie, pene sau cervicale sunt opțiuni bune pentru susținerea gâtului. Alegeți salteaua potrivită: asigurați-vă că salteaua este suficient de fermă pentru a oferi suport, dar totuși suficient de confortabilă pentru ca corpul să se relaxeze. Adoptă o postură bună de somn: Încearcă să dormi pe spate sau pe o parte, deoarece dormitul pe burtă vă poate încorda gâtul. Utilizați perne pentru a menține alinierea corectă a coloanei vertebrale.

Practicați tehnici de relaxare: Angajați-vă în activități care reduc stresul și tensiunea, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație profundă. Întindeți-vă înainte de culcare: întinderile ușoare ale gâtului înainte de culcare pot ajuta la eliberarea tensiunii din mușchii gâtului. Evitați dispozitivele electronice înainte de somn: lumina albastră de la ecrane poate perturba tiparele de somn și poate contribui la tensiunea musculară. Evitați ecranele cu cel puțin o oră înainte de culcare. Aplicați căldură sau rece: aplicarea unei comprese calde sau dușul cald înainte de culcare poate relaxa mușchii. Alternativ, aplicarea unui pachet rece poate reduce inflamația.

Luați în considerare ajustările ergonomice: dacă petreceți ore lungi la un birou, asigurați-vă că stația de lucru este configurată ergonomic pentru a susține o postură adecvată. Dacă durerea de gât persistă sau se agravează în ciuda încercării acestor măsuri, este esențial să consultați un profesionist din domeniul sănătății sau un kinetoterapeut calificat pentru o evaluare adecvată și recomandări personalizate. Ele pot ajuta la identificarea oricăror probleme de bază și vă pot sugera tratamente sau exerciții adecvate pentru a vă adresa situației specifice.

Facebook: ANDREI DANIELA