Dureri miofasciale cervicale

Durerea miofascială cervicală este o afecțiune musculo-scheletică care provoacă durere în zona unui mușchi din corp și în țesutul conjunctiv din jur. Diagnosticul corect poate duce la un tratament eficient pentru pacient. Această activitate conturează evaluarea și tratamentul durerii miofasciale cervicale și evidențiază rolul echipei interprofesionale în gestionarea pacienților cu această afecțiune.

Durerea poate fi locală sau regională și poate fi caracterizată prin mai multe puncte declanșatoare. Punctele declanșatoare sunt focare musculare extrem de sensibile care sunt dureroase la atingere și transmit durerea către zona înconjurătoare. Mai exact, în regiunea cervicală, mușchii implicați în mod obișnuit includ mușchii gâtului, romboizii, trapezul, ridicătorul omoplatului, supraspinosul și infraspinosul. Durerea poate fi acută sau cronică și apare din cauza suprasolicitarii, modificărilor posturale sau traumatismelor musculare.

Pacienții pot avea mai multe șanse să dezvolte puncte trigger dacă au benzi încordate în mușchi; deși, aceste benzi încordate sunt, de asemenea, frecvente la indivizii asimptomatici. Aceste benzi pot avea puncte de declanșare latente care sunt apoi provocate de mai mulți factori, inclusiv stres sau modificări posturale. De asemenea, pot apărea noi puncte de declanșare după leziuni sau traume. Cea mai acceptată teorie susține că există o creștere anormală a acetilcolinei, ceea ce duce la creșterea tensiunii musculare și la formarea benzilor încordate care îngustează vasele de sânge.

Pacienții pot prezenta uneori un istoric de traumatism acut sau durerea poate fi insidioasă. Simptomele pot fi mai grave cu sarcini repetitive, anumite mișcări sau chiar anumite poziții posturale pe parcursul zilei. Durerea poate fi sâcâitoare sau acută și poate fi locală sau poate radia de la gât către zona înconjurătoare. Gama de mișcare a coloanei vertebrale cervicale poate fi limitată și dureroasă, iar pacientul se poate plânge, de asemenea, de o oarecare strângere sau de un răspuns local de contracție, similar cu un spasm. În general, zona este sensibilă la palpare și poate fi descrisă ca profundă și constantă. La examenul fizic, se poate observa o postură proastă, cu umerii căzuți sau scăderea lordozei cervicale. Nu trebuie observată nicio atrofie în musculatura cervicală. La palpare, găsirea punctelor de declanșare în zona durerii este foarte probabilă. Un punct de declanșare este o zonă de hiperiritabilitate care radiază durere atunci când este palpată.

Simptomele pot fi mai grave în sarcini repetitive, anumite mișcări sau chiar anumite poziții posturale pe parcursul zilei. Durerea poate fi sâcâitoare sau acută și poate fi locală sau poate radia de la gât către zona înconjurătoare. Gama de mișcare a coloanei cervicale poate fi limitată și dureroasă, iar pacientul se poate plânge de asemenea, de o oarecare strângere sau de un răspuns local de convulsii, similar cu un spasm. În general, zona este sensibilă la palpare și poate fi descrisă ca profundă și constantă. La examenul fizic, se poate observa o postură proastă, cu umerii căzuți sau scăderea lordozei cervicale. Nu trebuie observată nicio atrofie în musculatura cervicală. La palpare, găsirea punctelor de declanșare în zona durerii este foarte probabilă. Un punct de declanșare (trigger) este o zonă de hiperiritabilitate care radiază durere atunci când este palpată. O bandă întinsă poate fi observată în mușchiul scheletic sau în fascia înconjurătoare. Limitarea intervalului de mișcare a coloanei cervicale poate fi asociată de asemenea în acest caz.

Pot fi utilizate mai multe tratamente și modalități diferite pentru a gestiona sindromul durerii miofasciale cervicale. De obicei, aceste tratamente includ kinetoterapie, injecții în punctele de declanșare, medicamente, modalități fizice și injecții cu toxină botulică. Terapia fizică folosește exerciții și modalități pentru a restabili echilibrul mușchilor și zonelor de țesut din jur.

POSIBILE CAUZE

#Suprasolicitarea sau încordarea musculară: Activitățile repetitive sau susținute care implică mușchii gâtului, cum ar fi o postură proastă, ședința la birou pentru perioade lungi de timp sau mișcările repetitive, pot duce la suprasolicitare musculară și la dezvoltarea punctelor de declanșare.

#Traume sau leziuni musculare: leziunile acute sau traumatismele mușchilor gâtului, cum ar fi lovitura de bici sau impactul direct, pot contribui la dezvoltarea punctelor de declanșare și a durerii miofasciale.

#Dezechilibre musculare: dezechilibrele dintre mușchii care susțin gâtul pot duce la solicitarea excesivă a anumitor mușchi, ducând la dureri miofasciale.

Simptome posibile:

-Durere localizată: durerea miofascială cervicală se prezintă de obicei ca durere sau durere profundă, localizată în anumite zone ale gâtului și regiunii superioare a umărului.

-Sensibilitatea punctelor declanșatoare: presiunea sau palparea punctelor declanșatoare poate provoca durere sau disconfort. Aceste puncte de declanșare se pot simți ca niște zone mici, înnodate în țesutul muscular.

-Durere referită: durerea miofascială poate provoca, de asemenea, durere care iradiază sau se referă la alte zone, cum ar fi capul, umărul sau brațul. Tiparele de durere menționate pot varia în funcție de punctele de declanșare specifice implicate.

-Rigiditate musculară și încordare: durerea miofascială cervicală însoțește adesea încordarea musculară, rigiditatea sau amplitudinea limitată de mișcare a gâtului.

Prognoză

Prognosticul variază foarte mult în acest sindrom. Pacienții au, în general, o ușurare bună cu un tratament adecvat, dar este, de asemenea, posibil să apară simptome cronice sau ca simptomele să reapară. Este necesar să se găsească cauza de bază a problemei, astfel încât să poată fi administrat un tratament concentrat. Intervențiile timpurii par să conducă la rezultate mai bune.

FACEBOOK: DANIELA ANDREI