Soluții pentru gâtul rigid

În marea majoritate a cazurilor, o rigiditate a gâtului este cauzată de o simplă încordare musculară sau o subluxație ușoară care se va vindeca de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament pentru a reduce durerea și pentru a facilita vindecarea, urmând unul sau mai multe dintre sfaturile de mai jos.

Rigiditatea și durerea la nivelul gâtului rezultă de obicei din suprasolicitare și răni sau din somnul într-o poziție neobișnuită. Întinderea, utilizarea pachetelor calde sau reci și medicamentele fără prescripție medicală pot ameliora adesea. Dar, uneori, există o cauză mai gravă, cum ar fi meningita.

Identificarea acțiunilor sau a factorilor de mediu care au contribuit la înțepenirea gâtului poate ajuta la crearea unei strategii de tratament mai eficiente.

Autoîngrijire pentru un gât înțepenit:

O persoană poate face mai multe lucruri pe cont propriu pentru a începe tratarea gâtului înțepenit. Unele strategii comune de auto-îngrijire includ:

 Odihnă.  Relaxarea timp de una sau două zile oferă țesuturilor rănite șansa de a începe să se vindece, ceea ce, la rândul său, va ajuta la ameliorarea rigidității și a posibilelor spasme musculare. De exemplu, cineva care înoată poate dori să evite anumite mișcări de înot care implică o răsucire a capului timp de câteva zile. Cu toate acestea, se recomandă limitarea odihnei la una sau două zile, deoarece prea multă inactivitate poate duce la o slăbire a mușchilor, iar mușchii slabi trebuie să lucreze suplimentar pentru a susține în mod adecvat gâtul și capul.

Terapie cu frig și/sau căldură. Terapia rece/pachetele cu gheață ajută la ameliorarea majorității tipurilor de rigiditate a gâtului prin reducerea inflamației locale. Aplicarea gheții în primele 24 până la 48 de ore ale unui episod dureros are de obicei cel mai mare beneficiu în ceea ce privește reducerea inflamației. Aplicarea căldurii pe gât poate stimula fluxul de sânge, ceea ce favorizează un mediu de vindecare mai bun. Unii pacienți preferă gheața, în timp ce alții preferă căldura. Ambele pot fi folosite alternativ.

Cum să reduceți riscul de înțepenire a gâtului:

 - Practică o postură bună. Obișnuința de a folosi întotdeauna o postură bună poate contribui în mare măsură la prevenirea durerilor. Unele exemple ar putea include configurarea unei stații de lucru care să fie ergonomică, ridicarea obiectelor grele cu picioarele (din genuflexiune) mai degrabă decât cu spatele sau dormitul pe spate/pe lateral cu o pernă ergonomică. Conștientizarea posturii pe tot parcursul zilei poate menține coloana vertebrală aliniată în mod natural și poate minimiza stresul asupra gâtului.

 - Păstrați gâtul puternic și flexibil. Atunci când mușchii gâtului sunt puternici și flexibili, ei sunt mai capabili să mențină o postură bună și sunt mai puțin probabile aparițiile unor spasme musculare dureroase. Un terapeut fizic sau un alt profesionist medical poate ajuta la proiectarea unui program de terapie fizică cu exerciții pentru gât și întinderi pe care o persoană să le urmeze. După ce învață ce funcționează pentru el sau ea, o persoană își poate menține, de obicei, forța și flexibilitatea gâtului continuând cu exerciții și întinderi acasă.

Cauze:

Hernia de disc cervical. Porțiunea exterioară de protecție a unui disc din coloana cervicală se descompune, iar porțiunea interioară se scurge, provocând compresie și inflamație în țesuturile din apropiere.
Boala degenerativă a discului cervical. Pe măsură ce discurile își pierd hidratarea și înălțimea în timp, presiunea crește asupra articulațiilor, nervilor și țesuturilor moi din apropiere, cum ar fi ligamentele și mușchii. Acest proces poate duce la dureri de gât și rigiditate.
Osteoartrita cervicală. Deteriorarea artritică a articulațiilor fațetelor articulare cervicale dintre oasele vertebrale apare adesea împreună cu alte afecțiuni degenerative, cum ar fi stenoza coloanei vertebrale, și modificări anatomice, cum ar fi pintenii osoși.

Ce să faceți și ce nu pentru ameliorarea unui gât înțepenit:

-Adeseori, odihna ușoară pentru o zi sau două este tot ceea ce este necesar pentru a oferi țesuturilor moi ale gâtului șansa de a se vindeca. În cazurile în care durerea este semnificativă, o persoană poate dori să utilizeze un medicament pentru durere fără prescripție medicală sau să aplice terapie cu gheață și/sau căldură.

-Nu este recomandată purtarea unui guler cervical pentru a imobiliza un gât rigid. Mai degrabă, o persoană cu gâtul înțepenit ar trebui să încerce să se mențină la niveluri normale de activitate, dacă este posibil, mai ales după prima zi sau două.

Andrei Daniela – Bacau